Project Description

The location of the construction site where the chapel is going to be built is on the Cemeteries of the Dol village in Gjakova, on a relatively flat terrain.

The access to the chapel is achieved by following the 6 meter wide road that is specifically destined for the usage of the graveyard and the chapel.

The positioning of the building fulfills the requirements for the best view which in this case is on the south-west. This creates better landscape for the viewers and also better enlightenment for the hall of the prayer. The entire sight is destined to be planted with plenty of vegetation. On the site is foreseen the design of pavements, pedestrian paths, several benches for siting and the space for outdoor ceremonies.

Since the very beginning of design, at the very first sketches the basic idea was to create volumes of contemporary architecture. While looking the latest trend in the country that is still keen on the outdated forms of sacred neoclassical architecture, such as neo-romanticism, neo-baroque or neo-Gothic, the investor and architects decided to accept a modern approach towards architecture while distancing them-self from the eclectic architectural tendencies.

The whole concept of design was to create a modern functional building that would fit perfectly in the green and prairie surroundings. The building would require some conditions to fulfill such as the functionality, harmony, aesthetics and stability. All these elements combined create a structure that intersects sculptural, rational and contemporary values.

The need of expanding the modern waves of style in the country were one of the main reasons for the choosing the particular style. The main goal of the designers was to create a powerful architectural sculpture whose exterior redefines its surroundings, while the interior helps experience deeper feelings and emotions.

Form

The form is derived from a simple geometrical rectangular shape that enables maximal usage and functionality. The building consists of two main parts. The first one is the praying hall with altar. Inside praying hall includes also the coffin chamber for temporary storing the coffin. The second part is the vertical bell-tower that emphasizes the spiritual concept towards the heavens.

The cross formed from the subtraction of the volumes of one of the faces of the bell tower enables to distinguish the Christian graveyard.

Project Description

The location of the construction site where the chapel is going to be built is on the Cemeteries of the Dol village in Gjakova, on a relatively flat terrain. The access to the chapel is achieved by following the 6 meter wide road that is specifically destined for the usage of the graveyard and the chapel. The positioning of the building fulfills the requirements for the best view which in this case is on the south-west. This creates better landscape for the viewers and also better enlightenment for the hall of the prayer. The entire sight is destined to be planted with plenty of vegetation. On the site is foreseen the design of pavements, pedestrian paths, several benches for siting and the space for outdoor ceremonies.
Since the very beginning of design, at the very first sketches the basic idea was to create volumes of contemporary architecture. While looking the latest trend in the country that is still keen on the outdated forms of sacred neoclassical architecture, such as neo-romanticism, neo-baroque or neo-Gothic, the investor and architects decided to accept a modern approach towards architecture while distancing them-self from the eclectic architectural tendencies. The whole concept of design was to create a modern functional building that would fit perfectly in the green and prairie surroundings. The building would require some conditions to fulfill such as the functionality, harmony, aesthetics and stability. All these elements combined create a structure that intersects sculptural, rational and contemporary values. The need of expanding the modern waves of style in the country were one of the main reasons for the choosing the particular style. The main goal of the designers was to create a powerful architectural sculpture whose exterior redefines its surroundings, while the interior helps experience deeper feelings and emotions.